photo Assalamualaikum-kupu-kupu.gif

Tuesday, October 27, 2015

Filled Under:

Teknologi Pemprosesan Produk Minuman ( Kordial Nenas ).

 Kordial Nenas

Gambar Hiasan.


Buah nanas boleh dimakan segar samada sebagai pencuci mulut, atau

dibuat salad atau rojak. Selain itu, nanas boleh diawet dan ditinkan bagi

tujuan eksport. Ia juga ditinkan sebagai koktail bersama dengan buahbuahan

lain. Nanas juga diproses menjadi jem, jus, kordial, cuka,

minuman keras dan bahan perasa makanan seperti tat, kek, dan pizza.

Disamping itu juga, kulit nanas sesuai digunakan sebagai bahan

campuran untuk makanan lembu.


Di Malaysia, nanas yang menjadi tumpuan terdapat empat jenis 
iaitu N36, MORRIS, SARAWAK dan JOSAPINE. Varieti N36 lebih 

tertumpu bagi pasaran tempatan manakala Varieti MORRIS, 

SARAWAK dan JOSAPINE pula mendapat sambutan yang 

mengalakkan di pasaran antarabangsa.





a) Scientific name

Ananas comosus L. Merill  



b) Common name

Nenas, nanas, pineapple.



Cara Pembuatan Produk Kordial Nenas


Formula Asas 

Bahan - Bahan   

  • Jus Nenas (10° Brix)     = 2 Liter                                          
  • Gula     = 1.6 Kg
  • Citric Asid (0.5%)      = 16 gram
  • CMC (0.01%)     =3.6 gram
  • Clouding Agent ( 0.04%)     = 14.14 ml
  • Vitamin C (700 ppm)      = 0.72 gram
  • Sodium Metabisulphite (700ppm)     = 0.72 gram
  • Perisa Nenas (0.01%)      = 3.6 ml
  •  Pewarna Tartrazine(0.05%)        =4.52

  • Brix Akhir       = 50° Brix
Formula Amali (1)


Percubaan Pembuatan Kordial Nenas.

  • Jus Nenas (6° Brix)     =11.66 Kg
  • Gula(50%)      =10.26Kg
  • Citric Asid (0.4%)     =87 gram 
  • CMC (0.01%)     =21.92 gram
  • Agen Pengeroh ( 0.04%)      =87 gram
  • Vitamin C (700 ppm)        =15.34 gram
  • Sodium Metabisulphite (700ppm)     = 15.34 gram
  • Perisa Nenas (0.01%)      = 21.92 gram
  •  Pewarna Tartrazine(0.05%)        =10.96 gram

  • Brix Akhir       = 50° Brix


Formula ( Cara Mengira )

Cara Pengiraan Gula

BrixF - BrixI     ×    Berat Jus
100 - BrixF


50° - 6°     ×   11.66  Kg                                             
100 - 50             
            

44    ×    11.66 Kg
50


=   10.26 Kg  ( Gula )

( Berat Jus + Berat Gula )

11.66Kg + 10.26Kg = 21.92Kg



Cara Pengiraan Citrix Acid


0.04      ×     21.92 Kg  = 0.087 = 87 gram
100



Cara Pengiraan CMC

 0.1       ×    21920     = 21.92 gram
100


Cara Pengiraan Clouding Agent/ Agen Pengeruh


0.04      ×     21.92 Kg  = 0.087 = 87 gram
100


Cara Pengiraan Vitamin C


0.07      ×     21.92 Kg  = 15.34 gram
100


Cara Pengiraan Sodium Metabisulphite


0.07      ×     21.92 Kg  = 15.34 gram
100



Perisa Nenas

 0.1       ×    21920     = 21.92 gram
100


Pewarna Tartrazine

0.05      ×    21920    = 10.96 gram
100


p/s : Jika nilai Brix kurang daripada 10°  dan kebawah maka nilai Citrix Acid ialah 0.04%.

  • Brix ° = Tahap Kemanisan
  • Citrix Acid = Masam
  • Standard Brix  ° Akhir Sukatan Kordial 40° - 50° Brix.
  • Bagi mengetahui nilai peratusan Brix ° hanya boleh ditentukan dengan menggunakan alat REFRACTOR METER ( Alat Menguji Tahap Kemanisan).
  • Berat Jus ialah gabungan antara air dan buahan yang sudah diblender dengan campuran air nisbah 1:1 Contoh : ( 6.68 kg Juice bersamaan 6.68 Air).

Pemperosesan Kordial Nenas

Kaedah

  • Kaedah pemprosesan Kordial Nenas adalah seperti carta alir dibawah ini.

  • Nenas
  • Buang Kulit
  • Buah Dipotong Empat
  • Wapkan Selama 3 Minit
  • Tekan Untuk Dapatkan Jus   
  • Tapis Jus, 10° Brix
  • Masak2
  • Kacau
  • Masak 80 °C, Selama 15 Minit 3
  • Sejukkan Sehingga 60 °C
  • Isi Kedalam Botol PET dan Label
  • Kordial Nenas


Perhatian :

(1) Blender ( Kisar ) Buah Nenas yang telah dipotong 4 dan campur kan air mengikut berat Nenas yang telah dipotong.   Contoh (  1Kg Nenas = 1Kg Air ).

(2) Masukkan Gula, Gam Makanan (CMC), Agen Pengeruh ( Clouding Agent ), Pewarna.
Pastikan Gula dan CMC digaul sebati dengan gula agar CMC sebelum dimasukkan kedalam jus yang dipanaskan tidak menjadi pepejal apabila dimasukkan ke dalam Wap Panas.

(3)Masukkan Ascorbid Acid, Citric Acid dan Sodium Metabidulphite.





































0 comments:

Post a Comment

 photo tawakkal.gif
-
islamic-comment2.gif

Copyright @ 2013 Matarz_Wanz | Blog.