photo Assalamualaikum-kupu-kupu.gif

Saturday, October 31, 2015

Filled Under:

Teknologi Pemprosesan Produk Minuman (Kordial Berperisa).

KORDIAL BERPERISA LAICI

Gambar Hiasan.


Formula.

Kordial Berperisa Laici.

  • Gula ( 55% ).       1200  gram/ 1.2 Kg
  • Air ( 45% ).         1000 ml / 1 Liter
  • Agen Pengeruh ( 0.89% ).       19.6 ml
  • Jus Laici (0.33%)          9.9 ml
  • Perisa Laici ( 0.33% )          7.2 ml
  • Sodium Benzoate (0.07%)         1.54 gram
  • Pewarna Tertrazine ( 5% Pencairan ) ( 0.06%)         1.4 gram
  • CMC (0.12%)       2.6 gram
  • Vitamin C (0.07%)        1.54 gram
  • Asid Sitrik (0.04%)       8.8 gram



Percubaan

  • Gula ( 55% ).       12 Kg
  • Air ( 45% ).         10 Liter
  • Agen Pengeruh ( 0.89% ).       196 ml
  • Jus Laici (0.33%)          99 ml
  • Perisa Laici ( 0.33% )          72 ml
  • Sodium Benzoate (0.07%)         154 gram
  • Pewarna Tertrazine ( 5% Pencairan ) ( 0.06%)         14 gram
  • CMC (0.12%)       26 gram
  • Vitamin C (0.07%)        154 gram
  • Asid Sitrik (0.04%)       88 gram

P/s :    
  • Nisbah bahan - bahan pembuatan mengikut nisbah air.
  • CMC mesti dicampur dan dagaulkan dengan gula agar mudah larut dan gam makanan tidak menjadi pepejal.


Carta Alir : Pemprosesan Kordial Berperisa Laici.


Air

Panas (50 ° - 80°)

Masukkan Sodium Benzoat dan Gam Makanan yang disebatikan dengan Gula.

Blenderkan


Suhu 90°C, 10 Minit

Masukkan Sitrik Asid dan Tertrazine( Pewarna)


Kordial Laici


Isi Semasa Panas ( Botol/ Tin ).
(80°C Minima)


Tutup Logam





Lampiran.


0 comments:

Post a Comment

 photo tawakkal.gif
-
islamic-comment2.gif

Copyright @ 2013 Matarz_Wanz | Blog.