Kacang soya ialah sejenis tumbuhan yang berasal dari Asia
Timur. Pokoknya yang tegak dan rimbun berukuran sehingga 70 sentimeter.
Bunganya berbentuk gumpalan dan berwarna putih atau unggu. Nama saintifiknya
Glycine max.
Kacang soya hijau berbentuk gumpalan 3 - 15, berbulu,
berwarna hijau, mengandungi 2 - 4 biji, panjangnya 3 - 7 cm. Kacang soya
berbentuk bulat, berwarna kuning ke hijau kekuningan. Pokok kacang soya
mempunyai akar tunjang sepanjang 15 cm. Akar adventitius tumbuh daripada
hipokotil. Nodul akar adalah kecil dan berbentuk sfera.
Kacang soya adalah legume berprotein tinggi (keluarga
Fabaceae) yang ditanam sebagai makanan bagi manusia dan ternakan. Perkataan soy
diambil daripada perkataan bahasa Jepun shoyu (kicap).
Kacang soya dianggap sebagai sumber protein lengkap, contoh,
protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang
diperlukan oleh tubuh manusia kerana ketidakupayaan badan manusia bagi
menghasilkannya. Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan
pemakan sayuran atau vegan. Protein kacang soya pada asasnya sama dengan biji
legum lain (pulses). Bijiran bukan legum yang lain mempunyai profil yang
setanding dengan kacang soya adalah bijiran, oat {Avena sativa} dan kemungkinannya
kuinoa.
Manakala, Air kacang soya pula dikenalpasti mengikut kajian asalnya
dari China, sebuah kawasan yang mempunyai pokok soya dan menggunakan dan
memakan hasil soya sejak sebelum wujudnya rekod penulisan secara bertulis.
Kemudiannya, pokok kacang soya dan hasil tuaiannya telah diperkenalkan dan di
tanam di Jepun. Air kacang soya ditemui dan dibuat oleh Liu An dari Dinasti Han
di China sebelum 164 sebelum masihi. Liu An juga dikatakan yang membuat tauhu
di China, kemudiannya dikatakan 900 tahun selepas itu, dikenali di Jepun,
sebagai tofu.
Untuk mengetahui lebih lanjut [ Klik Di Sini ]
Untuk mengetahui lebih lanjut [ Klik Di Sini ]
Mesin Pemprosesan Soya | Klik Di Sini
Pemprosesan Minuman Soya
Bahan Kuantiti
- Kacang Soya 1 Kg
- Air 12 Liter
- Gula 1.5 Kg
- Daun Pandan 3 Helai
Proses Ekstrak Susu Soya
1) Bahan - bahan :
- Kacang Soya
- Air Untuk Rendam
2) Kacang direndam dalam air selama 4 - 6 jam
3) Basuh dan toskan kacang soya
4) Kemudian dikisar bersama air suam sebanyak 12 liter.
5) Susu Soya yang telah ditapis sedia diproses minuman soya.
Proses :-
Carta Alir
Kacang Soya
↓
Bersih, Rendam 4 -6 Jam
↓
Nisbah Air & Soya (1 :6 ) ← Kisar → Hampas
↓
Masak Air Sehingga Mendidih
( Masukkan Gula )
↓
Tuangkan Ke Dalam Bekas/ Botol
* Daun Pandan adalah pilihan untuk menggunakannya.
Pemprosesan Tau Fu Fah ( Pati Soya)
Bahan Kuantiti
- Kacang Soya 1 Kg
- Siako 15 Gram
- Tepung Jagung 30 Gram
- Susu Tepung 30 Gram
- Air 6 Liter
Bahan Untuk Sirap :-
Gula (1 Kg) + Air (3 Kg)
Kaedah Pemprosesan Taufu Fah
1.Kacang Soya yang telah dibasuh bersih, direndam selama 4 -6 jam.
2.Tos, basuh dan kisar dengan air panas dan ditapis. Nisbah soya dan air ( 1:6 ).
3.Masak sehingga mendidih.
4.Bancuh siako,tepung jagung dan susu tepung.
5.Tuang air kacang soya yang telah mendidih ke dalam bekas yang berisi campuran siako, tepung jagung dan susu tepung.
6.Tudung dan biarkan selama 20 minit.
7.Makan bersama air gula dan manisan.
Kaedah Pemprosesan Taufu Fah
1.Kacang Soya yang telah dibasuh bersih, direndam selama 4 -6 jam.
2.Tos, basuh dan kisar dengan air panas dan ditapis. Nisbah soya dan air ( 1:6 ).
3.Masak sehingga mendidih.
4.Bancuh siako,tepung jagung dan susu tepung.
5.Tuang air kacang soya yang telah mendidih ke dalam bekas yang berisi campuran siako, tepung jagung dan susu tepung.
6.Tudung dan biarkan selama 20 minit.
7.Makan bersama air gula dan manisan.
Proses :-
Carta Alir
Kacang Soya
↓
Bersih, Rendam 4 -6 Jam
↓
Nisbah Air & Soya (1 :6 ) ← Kisar → Hampas
↓
Masak Air Sehingga Mendidih
( Masukkan Gula )
↓
Larutkan Siako, Tepung Jagung,
( Dengan Sedikit Air )
↓
Susu Soya Di Tuangkan Dalam Bekas Bersama
Larutan Siako, Tepung Jagung, Tepung Susu
( Bancuh Dengan Sedikit Air ).
↓
Pepejal ( Pati Soya ) ← Tunggu selama 20 Minit
↓
Simpan Dalam Bekas.
terima kasih diatas perkongsian tersebut...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
Delete