photo Assalamualaikum-kupu-kupu.gif

Friday, December 11, 2015

Filled Under:

Proses Ekstrak Susu Soya | Tau Fu Fah


Kacang soya ialah sejenis tumbuhan yang berasal dari Asia Timur. Pokoknya yang tegak dan rimbun berukuran sehingga 70 sentimeter. Bunganya berbentuk gumpalan dan berwarna putih atau unggu. Nama saintifiknya Glycine max.

Kacang soya hijau berbentuk gumpalan 3 - 15, berbulu, berwarna hijau, mengandungi 2 - 4 biji, panjangnya 3 - 7 cm. Kacang soya berbentuk bulat, berwarna kuning ke hijau kekuningan. Pokok kacang soya mempunyai akar tunjang sepanjang 15 cm. Akar adventitius tumbuh daripada hipokotil. Nodul akar adalah kecil dan berbentuk sfera.

Kacang soya adalah legume berprotein tinggi (keluarga Fabaceae) yang ditanam sebagai makanan bagi manusia dan ternakan. Perkataan soy diambil daripada perkataan bahasa Jepun shoyu (kicap).

Kacang soya dianggap sebagai sumber protein lengkap, contoh, protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh manusia kerana ketidakupayaan badan manusia bagi menghasilkannya. Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan pemakan sayuran atau vegan. Protein kacang soya pada asasnya sama dengan biji legum lain (pulses). Bijiran bukan legum yang lain mempunyai profil yang setanding dengan kacang soya adalah bijiran, oat {Avena sativa} dan kemungkinannya kuinoa.

Manakala, Air kacang soya pula dikenalpasti mengikut kajian asalnya dari China, sebuah kawasan yang mempunyai pokok soya dan menggunakan dan memakan hasil soya sejak sebelum wujudnya rekod penulisan secara bertulis. Kemudiannya, pokok kacang soya dan hasil tuaiannya telah diperkenalkan dan di tanam di Jepun. Air kacang soya ditemui dan dibuat oleh Liu An dari Dinasti Han di China sebelum 164 sebelum masihi. Liu An juga dikatakan yang membuat tauhu di China, kemudiannya dikatakan 900 tahun selepas itu, dikenali di Jepun, sebagai tofu.

Untuk mengetahui lebih lanjut [ Klik Di Sini ]


Mesin Pemprosesan Soya | Klik Di Sini

Pemprosesan Minuman Soya

Bahan                                                   Kuantiti

  • Kacang Soya                                 1 Kg
  • Air                                                12 Liter
  • Gula                                              1.5 Kg
  • Daun Pandan                                3 Helai  



Proses Ekstrak Susu Soya

1) Bahan - bahan :

  • Kacang Soya
  • Air Untuk Rendam

2) Kacang direndam dalam air selama  4 - 6 jam

3) Basuh dan toskan kacang soya

4) Kemudian dikisar bersama air suam sebanyak 12 liter.

5) Susu Soya yang telah ditapis sedia diproses minuman soya.

Proses :-




Carta Alir


Kacang Soya

Bersih, Rendam 4 -6 Jam

               Nisbah Air & Soya (1 :6 )          Kisar      Hampas                                                                                

Masak Air Sehingga Mendidih
( Masukkan Gula )


Tuangkan Ke Dalam Bekas/ Botol

* Daun Pandan adalah pilihan untuk menggunakannya.



Pemprosesan Tau Fu Fah ( Pati Soya)



Bahan                                                       Kuantiti

  • Kacang Soya                                   1 Kg
  • Siako                                               15 Gram
  • Tepung Jagung                                30 Gram
  • Susu Tepung                                    30 Gram
  • Air                                                      6 Liter
Bahan Untuk Sirap :-

Gula (1 Kg)  + Air (3 Kg)


Kaedah Pemprosesan Taufu Fah

1.Kacang Soya yang telah dibasuh bersih, direndam selama 4 -6 jam.

2.Tos, basuh dan kisar dengan air panas dan ditapis. Nisbah soya dan air ( 1:6 ).

3.Masak sehingga mendidih.

4.Bancuh siako,tepung jagung dan susu tepung.

5.Tuang air kacang soya yang telah mendidih ke dalam bekas yang berisi campuran siako, tepung           jagung dan susu tepung.

6.Tudung dan biarkan selama 20 minit.

7.Makan bersama air gula dan manisan.
 

Proses :-

Carta Alir


Kacang Soya

Bersih, Rendam 4 -6 Jam

               Nisbah Air & Soya (1 :6 )          Kisar      Hampas                                                                                

Masak Air Sehingga Mendidih
( Masukkan Gula )



Larutkan Siako, Tepung Jagung, 
( Dengan Sedikit Air )


Susu Soya Di Tuangkan Dalam Bekas Bersama 
Larutan Siako, Tepung Jagung, Tepung Susu
( Bancuh Dengan Sedikit Air ).


 Pepejal  ( Pati Soya )       Tunggu selama 20 Minit                                                  


Simpan Dalam Bekas.














2 comments:

 photo tawakkal.gif
-
islamic-comment2.gif

Copyright @ 2013 Matarz_Wanz | Blog.