AKTA MAKANAN 1983 (AKTA 281)
DAN
PERATURAN - PERATURAN MAKANAN 1985
Peraturan 350 : Sirap Buah, Kordial buah atau Skuas buah.
1. Sirap buah, kordial buah atau skuas buah hendaklah diminum
ringan yang terdiri daripada sirap dan jus, dengan atau tanpa bahagian boleh
dimakan, dari satu jenis atau lebih buah - buahan. ia mengandungi tidak kurang
daripada 25% jus atau lain - lain bahagian satu atau lebih jenis buah - buahan.
2. Sirap buah, kordial buah atau skuas buah boleh mengandungi bahan
pengawet yang dibenarkan, bahan perisa yang dibenarkan dan kondisioner makanan
yang dibenarkan.
3. Sirap buah, kordial buah atau skuas buah boleh mengandungi bahan
pengawet yang dibenarkan, bahan perisa yang dibenarkan dan kondisioner makanan
yang dibenarkan:-
a). Bahan Perisa Asli
b). Bahan Perisa Serbasama Bahan Asli
4. Apabila Sirap, kordial buah dan skuas buah dibancuh menjadi
hasil yang sedia diminum mengikut nisbah pencairan yang disyorkan minuman yang
disediakan itu hendaklah mematuhi standard yang ditetapkan bagi minuman buah
yang ditetapkan dalam Peraturan 353 (Minuman buah hendaklah minuman
ringan yang mengandungi tidak kurang daripada 5% b/I jus buah).
5. Hendaklah ditulis pada label diatas sesuatu bungkusan yang
mengandungi sirap buah, cordial buah atau skuas buah.
a) Perkataan – perkataan ‘sirap buah, atau ‘kordial buah’ atau ‘skuas
buah’, mengikut mana yang berkenan.
b) Jika hasil itu terdiri daripada jus atau yang lain –lain bahagian
boleh dimakan dari satu jenis buah sahaja, nama buah daripada mana ianya
disediakan.
c) Jika hasil itu terdiri daripada jus atau lain –lain bahagian
boleh dimakan dan lebih daripada satu jenis buah – buahan, perkataaan –
perkataan ‘jus buah campuran’ atau ‘kordial buah campuran’ atau ‘skuas buah
campuran’, mengikut mana – manayang berkenan; dan
d) Nisbah pencairan yang disyorkan dinyatakan mengikut bilangan
bahagian air yang mesti dicampur dengan satu bahagian sirap, cordial atau
skuas.
Lampiran.
Lampiran.
0 comments:
Post a Comment