Formula.
Kordial Berperisa Laici.
- Gula ( 55% ). 1200 gram/ 1.2 Kg
- Air ( 45% ). 1000 ml / 1 Liter
- Agen Pengeruh ( 0.89% ). 19.6 ml
- Jus Laici (0.33%) 9.9 ml
- Perisa Laici ( 0.33% ) 7.2 ml
- Sodium Benzoate (0.07%) 1.54 gram
- Pewarna Tertrazine ( 5% Pencairan ) ( 0.06%) 1.4 gram
- CMC (0.12%) 2.6 gram
- Vitamin C (0.07%) 1.54 gram
- Asid Sitrik (0.04%) 8.8 gram
Percubaan
- Gula ( 55% ). 12 Kg
- Air ( 45% ). 10 Liter
- Agen Pengeruh ( 0.89% ). 196 ml
- Jus Laici (0.33%) 99 ml
- Perisa Laici ( 0.33% ) 72 ml
- Sodium Benzoate (0.07%) 154 gram
- Pewarna Tertrazine ( 5% Pencairan ) ( 0.06%) 14 gram
- CMC (0.12%) 26 gram
- Vitamin C (0.07%) 154 gram
- Asid Sitrik (0.04%) 88 gram
P/s :
- Nisbah bahan - bahan pembuatan mengikut nisbah air.
- CMC mesti dicampur dan dagaulkan dengan gula agar mudah larut dan gam makanan tidak menjadi pepejal.
Carta Alir : Pemprosesan Kordial Berperisa Laici.
Air
Panas (50 ° - 80°)
Masukkan Sodium Benzoat dan Gam Makanan yang disebatikan dengan Gula.
Blenderkan
Blenderkan
Suhu 90°C, 10 Minit
Masukkan Sitrik Asid dan Tertrazine( Pewarna)
Kordial Laici
Isi Semasa Panas ( Botol/ Tin ).
(80°C Minima)
Tutup Logam
Lampiran.
0 comments:
Post a Comment