Gambar Hiasan.
Buah nanas boleh dimakan segar samada sebagai pencuci mulut, atau
dibuat salad atau rojak. Selain itu, nanas boleh diawet dan ditinkan bagi
tujuan eksport. Ia juga ditinkan sebagai koktail bersama dengan buahbuahan
lain. Nanas juga diproses menjadi jem, jus, kordial, cuka,
minuman keras dan bahan perasa makanan seperti tat, kek, dan pizza.
Disamping itu juga, kulit nanas sesuai digunakan sebagai bahan
campuran untuk makanan lembu.
Di Malaysia, nanas yang menjadi tumpuan terdapat empat jenis
iaitu N36, MORRIS, SARAWAK dan JOSAPINE. Varieti N36 lebih
tertumpu bagi pasaran tempatan manakala Varieti MORRIS,
SARAWAK dan JOSAPINE pula mendapat sambutan yang
mengalakkan di pasaran antarabangsa.
a) Scientific name
Ananas comosus L. Merill
b) Common name
Nenas, nanas, pineapple.
Cara Pembuatan Produk Kordial Nenas
Formula Asas
Bahan - Bahan
- Jus Nenas (10° Brix) = 2 Liter
- Gula = 1.6 Kg
- Citric Asid (0.5%) = 16 gram
- CMC (0.01%) =3.6 gram
- Clouding Agent ( 0.04%) = 14.14 ml
- Vitamin C (700 ppm) = 0.72 gram
- Sodium Metabisulphite (700ppm) = 0.72 gram
- Perisa Nenas (0.01%) = 3.6 ml
- Pewarna Tartrazine(0.05%) =4.52
- Brix Akhir = 50° Brix
Formula Amali (1)
Percubaan Pembuatan Kordial Nenas.
- Jus Nenas (6° Brix) =11.66 Kg
- Gula(50%) =10.26Kg
- Citric Asid (0.4%) =87 gram
- CMC (0.01%) =21.92 gram
- Agen Pengeroh ( 0.04%) =87 gram
- Vitamin C (700 ppm) =15.34 gram
- Sodium Metabisulphite (700ppm) = 15.34 gram
- Perisa Nenas (0.01%) = 21.92 gram
- Pewarna Tartrazine(0.05%) =10.96 gram
- Brix Akhir = 50° Brix
Cara Pengiraan Gula
BrixF - BrixI × Berat Jus
100 - BrixF
100 - BrixF
50° - 6° × 11.66 Kg
100 - 50
100 - 50
44 × 11.66 Kg
50
= 10.26 Kg ( Gula )
( Berat Jus + Berat Gula )
11.66Kg + 10.26Kg = 21.92Kg
( Berat Jus + Berat Gula )
11.66Kg + 10.26Kg = 21.92Kg
Cara Pengiraan Citrix Acid
0.04 × 21.92 Kg = 0.087 = 87 gram
100
Cara Pengiraan CMC
0.1 × 21920 = 21.92 gram
100
Cara Pengiraan Clouding Agent/ Agen Pengeruh
0.04 × 21.92 Kg = 0.087 = 87 gram
100
Cara Pengiraan Vitamin C
0.07 × 21.92 Kg = 15.34 gram
100
Cara Pengiraan Sodium Metabisulphite
0.07 × 21.92 Kg = 15.34 gram
100
Perisa Nenas
0.1 × 21920 = 21.92 gram
100
Pewarna Tartrazine
0.05 × 21920 = 10.96 gram
100
p/s : Jika nilai Brix kurang daripada 10° dan kebawah maka nilai Citrix Acid ialah 0.04%.
- Brix ° = Tahap Kemanisan
- Citrix Acid = Masam
- Standard Brix ° Akhir Sukatan Kordial 40° - 50° Brix.
- Bagi mengetahui nilai peratusan Brix ° hanya boleh ditentukan dengan menggunakan alat REFRACTOR METER ( Alat Menguji Tahap Kemanisan).
- Berat Jus ialah gabungan antara air dan buahan yang sudah diblender dengan campuran air nisbah 1:1 Contoh : ( 6.68 kg Juice bersamaan 6.68 Air).
Pemperosesan Kordial Nenas
Kaedah
- Kaedah pemprosesan Kordial Nenas adalah seperti carta alir dibawah ini.
- Nenas
- Buang Kulit
- Buah Dipotong Empat
- Wapkan Selama 3 Minit
- Tekan Untuk Dapatkan Jus1
- Tapis Jus, 10° Brix
- Masak2
- Kacau
- Masak 80 °C, Selama 15 Minit 3
- Sejukkan Sehingga 60 °C
- Isi Kedalam Botol PET dan Label
- Kordial Nenas
Perhatian :
(1) Blender ( Kisar ) Buah Nenas yang telah dipotong 4 dan campur kan air mengikut berat Nenas yang telah dipotong. Contoh ( 1Kg Nenas = 1Kg Air ).
(2) Masukkan Gula, Gam Makanan (CMC), Agen Pengeruh ( Clouding Agent ), Pewarna.
Pastikan Gula dan CMC digaul sebati dengan gula agar CMC sebelum dimasukkan kedalam jus yang dipanaskan tidak menjadi pepejal apabila dimasukkan ke dalam Wap Panas.
(3)Masukkan Ascorbid Acid, Citric Acid dan Sodium Metabidulphite.
(2) Masukkan Gula, Gam Makanan (CMC), Agen Pengeruh ( Clouding Agent ), Pewarna.
Pastikan Gula dan CMC digaul sebati dengan gula agar CMC sebelum dimasukkan kedalam jus yang dipanaskan tidak menjadi pepejal apabila dimasukkan ke dalam Wap Panas.
(3)Masukkan Ascorbid Acid, Citric Acid dan Sodium Metabidulphite.
0 comments:
Post a Comment